Miért cukormentes?

Az alapízek közül (sós, savanyú, keserű, édes) a legkedveltebb alap ízünk az édes íz. Ezzel az ízzel már a születésünk után egyből találkozunk, hiszen az anyatej is édes. A legtöbbünket egész életünkön át végigkísér az édes íz szeretete.Az édes kifejezést már a mindennapi szóhasználatben is a kellemes érzésekhez kapcsoljuk: édesnek hívjuk az általunk szeretett lényt, családtagot, ismerőst. És valószínűleg a bizalmas együttlét sem véletlenül kapta az édes kettesben nevet. Az édes ízt általában a cukorral párosítjuk és a legtöbben hozzá fordulnak, ha boldogságra vágynak, vagy egyszerűen csak meg szeretnék édesíteni az életüket. Pedig a cukor legalább annyira káros, mint amennyire finom. A finomított fehér cukor a legerősebb savképző anyag, fogyasztása számtalan betegség okozója. A cukorbetegségen kívül epilepsziát, epehólyag-gyulladást, vastagbélgyulladást, elmezavarokat, szívbetegségeket, hiperaktivitást és komoly anyagcsere betegségeket okoz.

Cukorkák

A 2-es típusú cukorbetegség - vagy másnéven inzulinrezisztencia - kialakulásáért, az éveken át tartósan magas izolált szénhidrátok (cukor, fehér liszt stb.) fogyasztása a felelős. Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással, mivel az elhízást az izolált szénhidrátok okozzák a magas glikémiás indexük miatt. A 2-es típusú betegek 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomástól is szenved. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki. Manapság az elhízás gyermek- és serdülőkorban is jelentkező rohamos terjedésével azonban ebben a korban is egyre több diabétesz jelentkezik. A világon a 2-es típusú betegek száma drámaian növekszik (az összes cukorbeteg 90%-a a 2-es típusú betegségben szenved) a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt. Korábban ezt a diabétesz formát „enyhe” betegségnek tartották, mivel sokáig nem okoz panaszt, nem feltétlenül igényel inzulint. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegség. Súlyos, mivel mintegy 10–15 évvel lerövidíti a várható élettartamot, nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága. Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.

Megdöbbentő információk a cukorbetegségről:

  • Világszerte 285 millió cukorbeteg ember él
  • Évente négymillióan halnak meg cukorbetegségben
  • Világszerte 30 másodpercenként kerül sor végtag-amputációra cukorbetegség miatt,
  • Az összes amputáció 70 százaléka cukorbetegségre vezethető vissza,
  • Különösen gyors a betegszám növekedése azokban az országokban, amelyekben újdonság a jólét
  • 2030-ra 432 milliót is elérheti a cukorbetegek száma

Felmérések azt mutatják, hogy a túlsúly és a cukorbetegség közötti összefüggésekkel kevesen vannak tisztában, pedig a súlyfelesleg leadásával, némi fizikai aktivitással, pl. napi fél-háromnegyed óra sétával csökkenthető lenne a felnőttkori (kettes típusú) diabétesz kialakulásának veszélye.

A diabétesz megismerése, kialakulásának megelőzése érdekében a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány, valamint az Egy Csepp Figyelem Alapítvány felvilágosító kampányt indított, munkatársaik sok helyen végeznek ingyenes vércukorszint-mérést.

November 14. a cukorbetegek világnapja (diabétesz világnap), amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség együttműködésével tartanak 1991 óta az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján. Az ENSZ hivatalosan 2007-ben nyilvánította e napot világnapnak, amely a cukorbetegség járványszerű terjedésére, a megelőzésre hívják fel a figyelmet.

Egy Csepp Figyelem Alapítvány logója


Hirdetés
Torta sütés, tészta vagy hamburger készítés ezekben az ingyen főzős játékok kislányoknak. Tanuld meg hogyan kell készíteni a spagettit vagy a sushit. Goffyval, Jerryvel vagy akár Barbieval is főzőcskézhetsz.


eXTReMe Tracker