A csicsóka (Helianthus tuberosus) a fészkesek családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. |
A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
Ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.
Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint a már a Bibliában is említett csicsóka. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.
Forrás és még több infó: Wikipédia
Hozzávalók:
20 dkg főtt csicsóka összetörve (nem püré, hanem kissé darabos volt nekem)
15 dkg Diabestar liszt (infó a lisztről: Diabestar liszt)
1 tojás
pici langyos víz
1 teáskanál burgonya pehely
csipet só
Összekavartam, ne legyen folyós, inkább összeálló.
Fél órát pihentetni. Ha kell szerintem ekkor még lehet lazítani vízzel, de akkor újra pihentetni kell kicsit.
Utána lobogó nem sós vízben (elég sós így is, mert a Diabestar lisztben van só - vagy max egy kis csipet só)
Feljön a víz színére, forr egyet és ki lehet szedni.
Pici olajat lehet rá tenni, ha lecsöpögött, hogy ne ragadjon össze.
Nagyon finom nokedli akár egy csirkepörkölt mellé is.
Hozzávalók:
25 dkg Diabestar liszt (infó a lisztről: Diabestar liszt)
15 dkg főtt és tört csicsóka
1 dl tej
20 g friss élesztő
csipet fruktóz
15 g burgonyapehely
15 g szárított paradicsom
pici víz
só nem kell bele, mert sós ez a liszt
Az élesztőt felfuttatjuk a fruktózos langyos tejben. A burgonyapelyhet felengedjük kevés jó meleg, vagy forró vízzel.
Ha az élesztő felfutott összegyúrjuk a hozzávalókat. A szárított paradicsomot apróra vágva tegyük a száraz hozzávalókhoz mielőtt összegyúrjuk. Ezután egy éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap reggelre megkel.
Forró olajban lehet sütni. Nem nagyon szívja magába az olajat ez a tészta, de a felesleget papírtörlővel le lehet itatni róla.
Sovány sajttal és tejföllel lehet tálalni. A csicsóka miatt érdekes, izgalmas íze van a lángosnak.
Nem annyira omlós mint a finomlisztes, de pogácsa.
Hozzávalók:
30-32 dkg Diabestar liszt (infó a lisztről: Diabestar liszt)
15 dkg főtt, tört csicsóka
5 dkg Delma light
1 dl tej
pici fruktóz
20 g friss élesztő
ehhez nem tettem burgonyapelyhet, de egy teáskanállal elbír.
Az élesztőt felfuttattam a fruktózos langyos tejben. A száraz
hozzávalókat kimértem. Összegyúrtam mindent. Legalább fél óra kelesztés
után nyújtottam és hajtogattam kétszer. Ezután újabb fél óra kelés.
Kinyújtottam, bekockáztam kés élével a tetejét. Kiszaggattam kicsikre,
utána a tepsibe tettem. Megkentem tojással a tetejét.
Hőlégkeveréssel 150 C-on 15-17 perc elég a süléshez.