Cukormentes étkezés

Miért fontos a cukormentes étkezés?

Először is azt nézzük meg, hogy mit is jelent a cukormentes étkezés.Szervezetünk naponta átlagosan 320 g szénhidrátot, 60 g fehérjét, valamint 65 g zsírt igényel. Mivel több tényező is befolyásolja a napi tényleges energiaszükségletet (testtömeg, erős fizikai igénybevétel, sportolás, stb) ezért nehéz egy mindenkire egyaránt vonatkoztatható táblázatot készíteni a megfelelő szénhidrát fogyasztásra vonatkozóan, de általánosságban mégis meghatározható a testtömeggel arányos napi szénhidrát szükséglet.Szénhidrátszükséglet korosztályok szerint:

  • Csecsemőkorban: 16-18g /kg,
  • Kisgyermekkorban: 14-16g /kg,
  • 10 éves korban: 13,5 g/kg,
  • Felnőttkorban: 5,5 g/kg

A szénhidrátok táplálkozás-élettani szempontból elvileg nélkülözhetők, mivel a szervezet bizonyos aminosavakból, tejsavból és glicerinből elő tudja állítani az agy, az idegrendszer és a vörösvérsejtek számára nélkülözhetetlen egyszerű szénhidrátot: a glukózt. A szénhidrátmentes étrend ugyanakkor a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a só-víz háztartás egyensúlyának felborulásához vezet.

Ami viszont már a káros lehet, az a kontrollálatlanul, nagy mennyiségben elfogyasztott szénhidrát (főleg finomított fehér cukor) ami hirtelen emeli meg a vércukorszintet, fokozott inzulin kiválasztódásra serkenti a szervezetet, nagy mennyiségben alakul át a fölösleges szénhidrát zsírsavvá, ami aztán a zsírsejtekben raktározódik el, és vizet von el a szervezettől. És a magyar lakosságra jellemző, hogy túlzásba viszi a cukorfogyasztást. A cukor csökkentésének egyik módja, ha az édességeket mesterséges édesítővel készítjük.

Mikor van szükség cukormentes étkezésre?

A mai felgyorsult világunkban nehezen tudunk helyesen étkezni. Többségében magas energiatartalmú, gyorsan fogyasztható ételeket fogyasztunk. A magyar lakosság táplálkozási szokásait a mennyiségi túlzások és a minőségi éhezés jellemzik. Helyes táplálkozással elegendő energia és tápanyag kerül a szervezetünkbe, azonban általában sokkal több zsírt, cukrot, tojást és húst eszünk, mint amennyi indokolt lenne, és sokkal kevesebb növényi vitamint, rostot, ásványi anyagot fogyasztunk, mint amennyi kívánatos lenne.

A túl sok cukor fogyasztása végül is minden szervre kihat. Eredetileg a májban glukóz (glycogen) formájában halmozódik fel és a máj megduzzad. Ha a máj elérte a növekedésének felső határát, akkor a feles glycogen visszakerül a vérbe zsírsavak formájában. Ezek a test minden kevésbé aktív helyein (has, ülep, csípő, combok stb) rakódnak le, majd az aktív szerveken (szív, vese). Az egész testet igénybe veszi, a vérnyomás is megváltozik. A vörös vértestek minősége romlik, a fehér sejtek száma túlságosan is megnő, ami lassabb szövetnövekedéshez vezet. A test ellenálló képessége leromlik, mikróbák terjedését idézve elõ. A B vitamin készlet is leapad, mert a cukor-fogyasztás a B vitamint termelő hasznos bél-baktériumok pusztulását váltja ki. A cukorból az emésztés során erjesztő hatású, amikoris ecetsav, szénsav és alkohol keletkezik. Az ecetsav, de főleg az alkohol nagyon erős romboló hatású a bél membránjaira.

Kristálycukor, vagy más néven fehér cukor

A cukor-fogyasztás savasító hatást vált ki, ennek ellensúlyozására a testben már meglevõ ásványi anyagokat kell a szervezetnek előszednie hogy kiigazítsa a pH egyensúlyt. Például nátriumot, káliumot, magnéziumot, kalciumot. Rendszeres cukor-fogyasztásnál a test kénytelen például a hiányzó kalciumot már a saját csontjaiból is előszedni, ezzel csontritkulást okozva és súlyosbítva a fogszuvasodást, amit eredetileg a cukor erős savassága váltott ki.

Bár a táplálkozástudomány még mindig gyermekcipőben jár, de a fentebb leírtak alapján, már így is nyilvánvaló, hogy nagyon sok olyan betegség van, amelynek létrejöttében a túlzott cukor fogyasztás jelentős szerepet játszik. A cukormentes diétáról többnyire a cukorbetegek vagy az elhízottak speciális étrendje jut eszünkbe. Kevesen tudják, hogy merőben más egészségügyi problémáknál is cukormentes diétát rendelhet az orvos, így pl.a gombafertőzések esetén is.

Cukorbetegség

A szénhidrátfogyasztás és vércukor-szabályozás szempontjából egészséges szervezetben azt tartják kedvezőnek, ha táplálkozásunkkal is az egyenletes vércukorszinteket segítjük. Elsősorban olyan ételeket fogyasztunk, amelyek lassan felszívódva nem hirtelen emelik meg az egyszerű cukrok, a glükóz jelenlétét a vérben. Ezt legegyszerűbben hosszú poliszacharid-láncokat tartalmazó, összetett szénhidrátok, keményítők és növényi rostok fogyasztásával érhetjük el, amelyekből gazdag forrást találhatunk például a teljes kiőrlésű gabonatermékekben. Mellőzzük viszont a cukrok és csokoládék fogyasztását, amelyek evés után gyorsan "megdobják" a vércukorszintet.

Ételeink ezen tulajdonságának jellemzésére vezették be a glikémiás indexet (GI), azaz a vércukorszint-emelő hatást mérő mutatószámot. A viszonyítási alap a glükóz, a leggyorsabb vércukorszint-emelő, ennek GI-értéke 100. Minél alacsonyabb glikémiás indexű táplálékot veszünk magunkhoz, annál lassabban emésztődő, és annál elnyújtottabb vércukoremelő hatás várható tőle.

A diétának fontos szerepe van a cukorbetegség kezelése mellett. Mindig az étrendi kezelést egészíti ki a gyógyszeres vagy inzulinos terápia és nem fordítva! A helyes diéta elősegíti a vércukorszint normalizálását, mely elérésével a cukorbetegség szövődményei elkerülhetőek, megjelenésük időben kitolható. Az inzulinnal kezelt betegeknek azért kell diétázniuk, mert még az ún. intenzív inzulinterápiával sem védhető ki a vércukor túlzott megemelkedése nagyobb - 80-90 g-ot meghaladó szénhidrát egyszerre történő elfogyasztása után, mivel a "kivülről" beadott inzulin nem képes teljes mértékben utánozni az egészséges inzulin elválasztást, inzulin szintet. Tablettával kezelt cukorbetegnél pedig azért fontos a diéta, mert az inzulin elválasztás illetve az inzulin hatékonysága nem megfelelő és ehhez kell alkalmazkodnia az étkezésnek.

Nagyon sok olyan diéta van a cukorbetegek részére, melyből egy párat ezen a linken is találhat:
    Cukormentes diéták.
Az étrendünk helyes megválasztásával egyes betegségek kockázatai kiküszöbölhetőek.

Egy pár tipp az étrend megváltoztatásához:

  • Válassz friss zöldségeket, szirupmentes konzerveket, a cukros gyümölcslevek, szirupban gazdag konzervek helyett.
  • Keményítőben gazdag zöldségek, mint a krumpli, borsó vagy a kukorica helyett olyan zöldségek, amik nem tartalmaznak keményítőt vagy zöldségkonzervek, például répa, paradicsom vagy spenót.
  • Finomlisztből készült ételek, például fehér kenyér, tészta, fehér rizs vagy édessütemények helyett teljes kiörlésű búzából készült tészta és kenyér, barna rizs
  • Cukros gabonapelyhek, sütemények, fánkok helyett fogyassz magas rosttartalmú zabpelyheket. Próbálj meg olyan zabpelyhet választani, ami legalább 5gramm rostot tartalmaz egy adagban. Szórj egynegyed csészényi korpát a zabpehelyre, ha az alacsony rosttartalmú.
  • Cukormentes italok, például víz, diétás üditők, ízesített ásványvizek és szódavíz
  • Desszertnek válassz cukormentes ételeket, például joghurtot és pudingot
Gomba fertőzések:

Mai civilizált világunkban kétség sem férhet az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatások sokaságával: bizonytalanság, stressz, étkezési szokásaink megváltozása - az élelmiszerek minőségéről és a hozzáadott adalékokról nem is beszélve -, ami minden bizonnyal hozzájárul belső egyensúlyunk felbomlásához. Szervezetünk belső egyensúlyához ugyanúgy hozzátartoznak a kártékony baktériumok, mint a hasznosak. A civilizáció csapdái sajnos felborítják az egyensúlyt a hasznos baktérium flóra rovására, amely egyébként megzabolázza a rosszindulatú baktériumok (pl. a Candida) túlszaporodását, s ezáltal a szervezetünkben kis mennyiségben lévő Candida albicans telepek elszaporodnak nyálkahártyáinkon.

A gombafajták valamelyike (esetleg többféle is) becslések szerint legalább az emberiség egynegyedét megtámadta. A fertőzést – egymástól eltérő, változatos tünetei (bőrfertőzés, szájpenész, hüvely- és nyelőcső-gombásodás, belső szervek gombás gyulladása stb.) miatt – viszonylag nehéz diagnosztizálni, továbbá a gyógyulás is hosszadalmas. Tóthné Bokros Enikő dietetikus szerint a gombák működéséhez és szaporodásához feltétlenül szükség van a szőlőcukorban gazdag környezetre, annak hiányában elpusztulnak. Ezért szükséges a cukormentes táplálkozás. A sikeres javuláshoz az étrendből átmenetileg ki kell iktatni a szénhidrátokat, illetve az élesztőtartalmú ételeket.

Candida gomba fertőzés:

A magas szénhidrát tartalmú táplálékok fogyasztása során a bélflórában természetes arányban is jelen lévő gombák közül ha a candida albicans gomba túlsúlyba kerül, elszaporodik, candidabetegség alakul ki, mely az egész szervezetre, immunrendszerre, idegrendszerre, alvásra, méregtelenítő rendszerre kihatással van. A gombák tápanyaga elsősorban a szénhidrát, így a betegnek állandó szénhidrát- édesség iránti vágya alakul ki.

A Candida külső megjelenési formái: a korpásodás, a hámló bőr, a hüvelyi váladék, az ágyék környéki, illetve a hajlatok gombásodása, a lábujjak közti gombafertőzés, felnőttek esetében a vastagon, fehér lepedékkel fedett nyelv, gyermekeknél pedig a hiperaktivitás, a gyakori hasfájás, bélgörcs és a szájüregben megjelenő afták.

A Candida számtalan álarc mögé rejtőzik, ezért a szakember számára a candidiasis diagnosztizálása igen nehéz. A Candida kimutatása többféleképpen történhet, a legmegbízhatóbb módszer a vérsavóból történő Candida ellenes antitest kimutatása. Aki Candida-gombával fertőzött, annak elsősorban a táplálkozásán kell változtatnia, ami azt jelenti, hogy mindent, aminek alapja a cukor - így természetesen a méz is - ki kell vonnunk étkezésünkből.

Fontos, hogy az ember sok ballasztanyagot egyen, mert azokkal a bélnyálkahártya tisztul, és a gombák kipucolódnak. Például sok korpaterméket, hajdinát, esetleg natúr rizst. Étkezések előtt egy-egy evőkanál len- vagy mustármagot is lenyelhetünk rágás nélkül fél pohár víz kíséretében. Nem jók azok az élelmiszerek sem, amelyek elszigetelt keményítőt tartalmaznak. Ilyenek például a fehér rizs, a tészták vagy a fehér kenyér. Vigyázni kell a teljes őrlésű termékekkel is, mert gyakran több bennük a fehérliszt, mint a többi. Ráadásul ezeket a termékeket még barnacukorral is színezik, hogy "teljes értékübbnek“ nézzenek ki. Ebben az esetben a legegyértelműbb, amit tehetünk, ha tiszta rozs, korpa vagy graham-kenyeret használunk.

Az élesztőalapú termékek is tilosak: bor, sör és a legtöbb sajttermék - különösen a penészes sajt. Húsnál, felvágottaknál is vigyáznunk kell. Kerüljük a tartósított termékeket, ugyanis gyakran mézzel és cukorral is konzerválják ezeket. A zöldségeket, gyünölcsöket csak frissen fogyasszuk! Lényeges tudnunk azt is, hogy a grapefruitban, különösen annak magjában található egy bizonyos vegyület, amelynek gombaölő hatása van. Patikákban és drogériákban beszerezhető a grapefruitmag-olaj, melynek rendszeres használata erőteljesen hozzájárul a gyógyuláshoz.

Fontos, hogy immunrendszerünk erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet vigyünk be szervezetünkbe. Így A-, B1-, B3-, B6-, C- és E-vitamint, folsavat, biotint, magnéziumot, kálciumot, rezet, krómot, lítiumot és cinket. A vitaminokat lehetőleg zöldségekből és gyümölcsökből szerezzük. Ugyanígy megtalálhatjuk ezekben a magnéziumot és a kálcumot egyaránt. Rezet legkönnyebben a gabonafélékböl, cinket a tejtermékekből és a tengeri halakból, állatokból, míg krómot a durva őrlésü gabonákban és a májban lelhetünk. Egyre inkább bizonyossá válik, hogy a lítium meghatározott ideg- és agyfunkciókhoz nélkülözhetetlen. Néhány forrásban, konkrétan lítiumot tartalmazó ásványvízben ez is megtalálható.Hirdetés
Torta sütés, tészta vagy hamburger készítés ezekben az ingyen főzős játékok kislányoknak. Tanuld meg hogyan kell készíteni a spagettit vagy a sushit. Goffyval, Jerryvel vagy akár Barbieval is főzőcskézhetsz.


eXTReMe Tracker